септември 17, 2016 | No Comments »Posted in Картини, Сувенири
св. Андрей

Икона Св. Андрей

св. Андрей

Декупаж върху дърво – икона Св. Андрей 15\10 см.

Цена: 6 лв.

Св. Андрей Първозвани се почита на 30 ноември. Придобил е прозвището си, защото е първият апостол, които последвал Исус и го нарекъл  Спасител. Брат е на Св. Петър, когото привлича за вярата. Двамата братя били рибари, докато Христос минал ги призовал да Му служат.

Андрей първо бил ученик на Йоан Кръстител, от когото приел християнството, но посочвайки Христа, той оставил всичко друго  и тръгнал след Спасителя.

На хълм  до  Киев, той забил кръста с думите: „На това място ще възсияе Божията благодат, ще се издигнат църкви на Христа и истинската светлина ще излезне от тук по цялата страна“.
Православните християни  считат Андрей за свой покровител, защото неговото дело е било по нашите земи – България, Сърбия и Русия.

На края на земния си път, прекаран в проповед и покръстване, Андрей пристигнал в гр. Патра, където царувал Егеат, римски управител, а в Рим по това време управлявал жестокият Нерон. Управникът ядосан на новото учение, заловил Андрей и го измъчвал за да се отрече от вярата си . Накрая го разпънал на кръст с формата на Х, наречен по- късно Андреев кръст. Лично Андрей избрал този кръст да се разграничи от Христовия, помолил се да изпита неговото страдание и да се слее по този начин с Бога. Мощите на св. Андрей са положени в Константинопол, а след превземането му  от Кръстоносците били пренесени в град Амалта.

В народното предание Св. Андрей е покровител на мечките, наричаме Андреевден още Мечкинден. Почита се със сварено зърно, с което и омилостивяваме мечките да не закачат добитъка и да едрее зърното на нивата.

Легендата за св. Андрей разказва една много красива приказка.

На един мъж починала жена му, с която имал едно момиченце, той се оженил за друга, която родила също момиче. Мащехата ненавиждала завареното дете и  опитвала да се отърве от него. Един ден му дала сноп черна вълна, изгонила го в гората и казала, докато не изтъче влакно с бял цвят, да не се връща. Останало само детето и заплакало от мъка и студ. Тогава в гората се явил благ старец, който поискал да разкаже защо плаче, това и сторило детето. Старецът казал: „Не се бой, наметни се с вълната и се прибери вкъщи”. Мащехата отворила вратата и видяла чудо – пред нея стояло златно момиче, което сияело като бял ден. Завидяла и пратила своята дъщеря в гората. Старецът пак се явил и пак попитал, какво прави детето там. Тя се сопнала с думите: „Тебе чакам, да ме позлатиш”. Той заръчал да се прибере вкъщи. Мащехата отворила вратата и що да види – пред нея стояла черна мечка.

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.

Idc1998.com
This domain has recently been listed in the marketplace. Please click here to inquire.